Diş Eti Hastalıkları
Dişlerin çevre dokuları ile ilgilenen bilim dalına "periodontoloji" denilmektedir. Bu dokuların çeşitli nedenler ile oluşan iltihabı hastalıklarına ise "periodontal hastalıklar" ismi verilmektedir. Dişlerdeki dokuların enfeksiyon kapması ile meydana gelen diş eti hastalıkları çocuklardan erişkin veya yaşlılara kadar birçok insanda görülmesi olası bir durumdur. Bu durum uygun yöntemlerle tedavi edilmediği durumlarda ileri dişeti rahatsızlıklarına davetiye çıkartabilmektedir. İlk ortaya çıktığında ağrısız olan bu rahatsızlıklar ileri dönemlerde şiddetli ağrı ve kanama şeklinde gözlemlenebilmektedir.
Diş Eti Hastalıkları Nedenleri
Diş eti hastalıklarının temel nedeni bakteri plağıdır, fakat sigara, sistemik hastalıklar, stres, ilaçlar ve beslenme gibi çeşitli unsurlar da diş eti hastalıklarını tetikleyebilir. Ayrıca, genel vücut sistemini etkileyen hastalıkların ya da durumların diş tedavileri esnasında herhangi bir komplikasyon oluşturmaması amacı ile oldukça dikkatli davranılmalı ve diş hekimi bu konuyla ilgili mutlaka bilgilendirilmelidir.
- Sigara: Sigara, diş eti hastalıklarının görülme riskini oldukça arttırmaktadır. Aynı zamanda sigaranın içinde bulunan kimyasal maddelerden ötürü iş eti hastalıkları belirtileri görülemeyebilir. Bu sebepten türü, pek çok hasta diş eti rahatsızlığı yaşadığının farkında olmayabilir.
- Ergenlik, Hamilelik ve Menapoz: Bu süreçlerde hormonlarda meydana gelen değişimlerden ötürü diş eti hastalıkları meydana gelebilir. Bu süreçte dişleri düzenli olarak temizlemek oldukça büyük önem taşımaktadır.
- Sistemik Hastalıklar: Diyabet gibi bazı sistemik hastalıklar ve bağışıklık sistemini doğrudan etkileyen diğer hastalıklar, diş eti hastalıklarının şiddetini ve tedaviye verdiği yanıtı etkilemektedir. Örnek olarak, Lösemi ve AIDS gibi vücudun bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar, diş etlerinin durumunu daha kötü bir hale getirebilir.
- Stres: Stres, diş eti hastalıkları için bir risk faktörüdür ve aynı zamanda enfeksiyonlar ile olan mücadeleyi zorlaştırmaktadır.
Diş Eti Hastalıkları Tedavisi
Diş eti hastalıklarının erken dönemlerinde tedavi olarak cerrahi olmayan yaklaşımlar kullanılmaktadır. Diş eti hastalığı tedavisinde ilk olarak, diş ve kök yüzeyi temizliği yapılmakta, ağız hijyen eğitimi verilmekte, oklüzyon kontrol edilmekte ve retansiyon alanları (çürükler ve yirmilik dişler) kaldırılmaktadır. Bu tedavi yöntemi ile diş ortamında bulunan mikroorganizmaların ortam uzaklaştırılması amaçlanır. Uygulanan bu tedavi yöntemi ile diş eti tekrar dişe adapte olur, diş eti büzülür ve oluşan doku cebi kaybolur. Daha ayrıntılı ve daha detaylı bilgi için Aile Diş Polikliniği ile iletişime geçebilir ve yardım alabilirsiniz.