Özel Aile Diş Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Dişeti Hastalığı

Periodontal hastalıklar, dişeti ve dişleri destekleyen dokularda oluşan iltihabi hastalıklardır.

Sağlıklı Dişeti

Sağlıklı dişeti açık pembe renkte, sıkı kıvamlı, mat, diş ile birleştiği yerde bıçak sırtı gibi sonlanan, kurutularak çıplak göz ile bakıldığında yüzeyinde portakal kabuğundakini andıran pütürler görülen bir dokudur. Diş ile dişeti arasında yaklaşık 1-1.5 mm lik bir aralık bulunur. Bu aralık dişeti oluğu olarak adlandırılır. Periodontal hastalıklar işte bu dişeti oluğundan kaynağını alır. Sağlıklı dişetleri fırçalama sırasında kanamaz.

Diş taşı nedir?

Dişler düzgün temizlenmediğinde, üzerlerinde ve aralarında biriken yiyecek artıkları bakteriler üretirler. Bakteri plağı dediğimiz bu birikintiler, diş çürüklerinin ve dişeti iltihaplarının baş sorumlusu olup, zamanla tükürük ile birleşerek diş taşlarını oluştururlar.

Dişeti hastalıkları nasıl ilerler?

Dişler fırçalanmadığı zaman dişlerin üzerinde kalan birikintilere bakteri plağı denir. Bu plak içindeki bakteriler tarafından üretilen zararlı maddeler dişetlerine zarar verir. Bu maddeler dişetlerinin etrafındaki destek dokularını yıkar, dişetini dişe sıkıca bağlayan lifler yıkıma uğrar dişeti dişlerden uzaklaşır, oluşan periodontal ceplerde daha fazla bakteri plağı ve diş taşı birikir. Periodontal hastalık geliştikçe cepler daha da derinleşir. Böylece bakteri ve ürünlerinin daha derin dokulara ilerlemesi kolaylaşır kemiğe kadar ilerler ve dişi destekleyen alveol kemiğinde de yıkım başlar. Dişlerin kemik desteği yok olur bu safhaya kadar tedavi edilmez ise dişler sallanmaya başlar ve sonunda çekilir.

Sağlıklı dişetleri için dikkat etmeniz gerekenler

Her gün dişlerinizi doğru şekilde fırçalayın ve diş ipi kullanın,

Dengeli beslenin, boş kalorilerden ve çok yapışkan gıdalardan kaçının,

Kendi kendinizi muayene etmeyi öğrenin ve rutin olarak bunu yapın. Böylece herhangi bir ağız içi veya dişsel değişikliğin ilk belirtilerini yakalayabilirsiniz.

Senede en az iki kere diş hekimine giderek kontrol ve diş taşı temizliği yaptırın

Diş hekimine düzenli gidilerek kontrollerin yaptırılması son derece önemlidir. Günlük ağız bakımı diş taşlarının oluşumunu en az seviyede tutmakla beraber tamamen önleyememektedir. Bir diş hekimi tarafından yapılacak diş taşı temizliği; sizlerin diş fırçası, diş ipi ile temizleyemediğiniz bölgelerdeki sertleşmiş diş taşlarının ortamdan uzaklaştırılmasını sağlar.

Dişeti hastalıklarının belirtileri nelerdir?

Fırça-diş ipi kullanırken dişetinde kanama,(sağlıklı bir ağızda dişetleri kanamaz.)

Dişetlerinde kırmızılık ve şişlik

Dişetlerine bastırılınca hafif bir ağrı, dişetinden sızan iltihap

Dişetlerinde çekilme, kök yüzeyinden ayrılma ve dişeti ceplerinin meydana gelmesi

Dişeti çekilmesine bağlı olarak açığa çıkan kök yüzeylerinde hassasiyet,

Dişeti kenarlarında diş taşları nedeniyle oluşan siyah alanlar,

Dişlerde sallanma, uzama ve dişler arasında açılmalar,

Ağzınızı kapattığınızda, kapanışınızdaki değişiklik hissi,

İltihaba bağlı ağızda koku ve kötü tat,

Dişetlerinde kaşınma hissi

Ağızda protez varsa bunun uyumunun bozulması

Dişeti hastalıkları bazen hiç bir belirti vermeden de ileri safhalara ulaşabilir. Bu nedenle düzenli aralıklarla (6 ayda bir) diş hekimine gitmek son derece önemlidir.